Κατοχύρωση Εμπορικού Σήματος

Κατοχύρωση εμπορικού σήματος στην Ελλάδα

Διαδικασία κατοχύρωσης εθνικού εμπορικού σήματος

Αναλαμβάνουμε τα πάντα για εσάς. Εσείς απλά επικοινωνήστε μαζί μας και αφήστε την κατοχύρωση του σήματός σας στους ειδικούς!

Κατοχυρώστε το εμπορικό σας σήμα σε 4 απλά βήματα .

ΒΗΜΑ 1Ο: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΟΡΜΑ

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λέει, ορθά, το αρχαίο γνωμικό. Έτσι και η αρχική επικοινωνία είναι το πρώτο και βασικό βήμα της διαδικασίας της κατοχύρωσης του σήματός σας. Συζητώντας με ένα από τα εξειδικευμένα μέλη της ομάδας μας, θα μας βοηθήσετε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία για το προφίλ της επιχείρησής σας. Θα ενημερωθείτε πλήρως για τη διαδικασία, θα σας λυθούν όλες οι απορίες και θα σας δώσουμε εξατομικευμένες συμβουλές και προτάσεις για την κατοχύρωση του σήματός σας.

ΒΗΜΑ 2Ο: ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να μας στείλετε το λογότυπο που επιθυμείτε να κατοχυρώσετε, ώστε να ξεκινήσει ο νομικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός, που πραγματοποιείται με κάθε επιμέλεια από εξειδικευμένο team εμπορικών σημάτων, αφορά στη διαθεσιμότητα του σήματος σας, ελέγχεται, δηλαδή, αν τυχόν το λογότυπο που σας ενδιαφέρει είναι ήδη κατοχυρωμένο, καθώς και το κατά πόσο ομοιάζει με κάποιο που ήδη είναι κατοχυρωμένο. Επίσης, ελέγχεται το κατά πόσο το σήμα σας πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και δεν εμπίπτει σε κάποιον λόγο ακυρότητας, σχετικό ή απόλυτο.

 • Και τι γίνεται αν το σήμα μου ομοιάζει με κάποιο ήδη κατοχυρωμένο ή δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος;

Μην ανησυχείτε καθόλου! Η εμπειρία μας στον χώρο μας επιτρέπει να σας δώσουμε τις κατάλληλες συμβουλές, ώστε, με τις ελάχιστες δυνατές τροποποιήσεις ή προσθήκες, να αποκτήσει το σήμα σας την κατάλληλη μορφή για να γίνει δεκτό από την Υπηρεσία Σημάτων και να απολαμβάνει της προστασίας του νόμου.

BHMA 3Ο: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΑΚΕΛΟΥ

Στη συνέχεια, αναλαμβάνουμε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για εσάς και να ετοιμάσουμε την αίτησή κατοχύρωσης σήματος. Δεδομένου ότι έχουμε τη γνώση και την εμπειρία, ώστε να επιλέξουμε τις κατάλληλες κλάσεις και όρους για τη σωστή ταξινόμηση των προϊόντων ή/και υπηρεσιών σας, μπορείτε να είστε σίγουροι για την επαρκή προστασία του σήματός σας. Όταν όλα είναι έτοιμα, σας αποστέλλουμε τον φάκελο σε όποια διεύθυνση επιθυμείτε και, αφού υπογράψετε τα απαραίτητα έγγραφα, μας τον στέλνετε πίσω, ώστε να προχωρήσουμε στο τέταρτο και τελευταίο βήμα· την κατάθεση.

Αν δεν επιθυμείτε να γίνει η κατάθεση μέσω φακέλου, υπάρχει εναλλακτική! Η κατάθεση της αίτησής κατοχύρωσης σήματος μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά. Στην περίπτωση αυτή, και πάλι, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε εσείς για κάτι, καθώς αναλαμβάνουμε εμείς να συντάξουμε ηλεκτρονικά  και να καταθέσουμε την αίτησή σας.

ΒΗΜΑ 4Ο: ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Η κατάθεση του φακέλου πραγματοποιείται στην Υπηρεσία Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων από εμάς και, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σας αποστέλλουμε το αποδεικτικό.

Διαδικασία κατοχύρωσης εμπορικού σήματος στην Ελλάδα

Γιατί να απευθυνθείτε σε μας για την κατοχύρωση του σήματος σας

Χάρη στην πλούσια εμπειρία μας στον χώρο των εμπορικών σημάτων, έχουμε την απαραίτητη γνώση και εξοικείωση με τη νομολογία, ώστε να πραγματοποιήσουμε τον δέοντα νομικό έλεγχο και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της κατοχύρωσης σήματος για εσάς, αλλά και να αναλάβουμε οποιαδήποτε άλλη σχετική διαδικασία, από την υποβολή τυχόν μεταβολής επί του σήματος μέχρι την παράσταση δικηγόρου ενώπιον της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων.

Στόχος μας δεν είναι απλά να γίνει το εμπορικό σήμα σας δεκτό, αλλά και να σας παρέχουμε τις κατάλληλες συμβουλές, απαντώντας σε οποιαδήποτε απορία έχετε, ώστε να κατοχυρώσετε ένα σήμα δυνατό, από νομικής και αισθητικής απόψεως, που θα μείνει στο μυαλό του καταναλωτή και θα βοηθήσει την επιχείρησή σας να απογειωθεί.

Και πώς θα γίνει αυτό;

Εύκολα! Σε εμάς θα βρείτε ό,τι χρειάζεται η επιχείρησή σας.

Η SLBL σας παρέχει πλήρη και πολυεπίπεδη συμβουλευτική υποστήριξη. Πέρα από το Νομικό Τμήμα, που θα αναλάβει τις παραπάνω διαδικασίες, η ομάδα μας διαθέτει Γραφίστα εξειδικευμένο στον σχεδιασμό Logo design, δηλαδή λογοτύπων που δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως εμπορικά σήματα. Έτσι, με την κατάλληλη καθοδήγηση και τις εξατομικευμένες συμβουλές από το Νομικό Τμήμα, μπορούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες μετατροπές ή προσθήκες που τυχόν χρειάζεται το σήμα σας για να έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτό.

Και αν δεν έχετε ακόμα σχεδιάσει το λογότυπό σας; Ακόμα καλύτερα! Ο σχεδιασμός θα γίνει παράλληλα με τον νομικό έλεγχο και έτσι θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, ενώ ταυτόχρονα θα είστε σίγουροι ότι το logo που ετοιμάζεται δεν θα χρειαστεί κάποια μεταγενέστερη αλλαγή.

Μην χάνετε χρόνο! Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να κατοχυρώσετε ή/και να σχεδιάσετε το λογότυπο σας.

Κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα στην Ελλάδα

Συχνές ερωτήσεις για τα εμπορικά σήματα

Τι είναι το εμπορικό σήμα;

Εμπορικό σήμα είναι το διακριτικό γνώρισμα των προϊόντων και των υπηρεσιών μιας επιχείρησης. Μπορεί να είναι κάθε σημείο επιδεκτικό γραφικής παράστασης ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από εκείνα άλλων και ανήκει στα δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Τι μπορεί να γίνει δεκτό ως εμπορικό σήμα;

Σήμα μπορούν να αποτελέσουν ιδίως λέξεις, ονόματα φυσικών προσώπων, επωνυμίες νομικών προσώπων, ψευδώνυμα, απεικονίσεις (συγκεκριμένες ή αφηρημένες εικαστικές παραστάσεις), σχέδια, γράμματα, αριθμοί, χρώματα (εφόσον έχουν καθιερωθεί στις συναλλαγές ως διακριτικό γνώρισμα συγκεκριμένου προϊόντος ή υπηρεσίας), ήχοι, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών φράσεων, το σχήμα του προϊόντος ή της συσκευασίας του.

Τι δεν γίνεται δεκτό ως εμπορικό σήμα;

Ως σήμα δεν γίνεται δεκτό το γνώρισμα το οποίο δεν έχει διακριτικό χαρακτήρα ή είναι περιγραφικό, δηλαδή περιγράφει τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που παρέχετε.

Επιπλέον, σε εθνικό επίπεδο δεν γίνεται δεκτό σήμα το οποίο ταυτίζεται με προγενέστερο σήμα για ανάλογα προϊόντα ή/και υπηρεσίες και προκαλεί κίνδυνο σύγχυσης στο καταναλωτικό κοινό.

Κατοχυρωμένο Εμπορικό σήμα μουστάρδας

Από αριστερά προς τα δεξιά, στο πρώτο παράδειγμα λείπει η διακριτική δύναμη, ενώ το δεύτερο σήμα είναι περιγραφικό, καθώς η λέξη «ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ» περιγράφει απλώς το περιεχόμενο της συσκευασίας. Συνεπώς, κανένα από αυτά τα δύο δεν μπορεί να γίνει δεκτά. Στο τρίτο παράδειγμα, η προσθήκη διακριτικής ονομασίας στην ετικέτα έχει ως αποτέλεσμα να τη δουν οι καταναλωτές ως σήμα που παραπέμπει σε μία συγκεκριμένη επωνυμία και για τον λόγο αυτό γίνεται δεκτό.

Γιατί είναι σημαντικό να κατοχυρώσω το σήμα μου;

Η κατοχύρωση του σήματος παρέχει στον δικαιούχο αποκλειστικό δικαίωμα. Αυτό σημαίνει ότι ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα:

 • να το χρησιμοποιεί,
 • να το επιθέτει στα προϊόντα τα οποία προορίζεται να διακρίνει,
 • να χαρακτηρίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες,
 • να το επιθέτει στα περικαλύμματα και τις συσκευασίες των εμπορευμάτων, στο χαρτί αλληλογραφίας, στα τιμολόγια, τους τιμοκαταλόγους, στις αγγελίες, στις κάθε είδους διαφημίσεις και σε κάθε άλλο έντυπο υλικό και
 • να το χρησιμοποιεί σε ηλεκτρονικά ή οπτικοακουστικά μέσα.

Παράλληλα, έχει το δικαίωμα να απαγορεύει σε κάθε τρίτο να κάνει χρήση του κατοχυρωμένου σήματος του ή σήματος που του ομοιάζει στο παρόν και το μέλλον και με αυτόν τον τρόπο προκαλείται σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό. Ακόμα, μπορείτε να ζητήσετε την αποκατάσταση της ζημίας σας, εφόσον έχετε ζημιωθεί ή ακόμα και την αποζημίωσή σας για την προσβολή που έχετε υποστεί.

Τέλος, καθώς το κατοχυρωμένο σήμα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του δικαιούχου, αυτός δικαιούται να το μεταβιβάσει με αντάλλαγμα ανάλογο της φήμης του ή να παραχωρεί με αντάλλαγμα άδειες χρήσης του σήματος σε τρίτους.

Γιατί είναι σημαντικό να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό στις κατοχυρώσεις σημάτων;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η σύμπραξη του δικηγόρου δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωτική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κατοχύρωσης του σήματός σας. Όμως, η κατοχύρωση του εμπορικού σας σήματος, πέραν από πολύ σημαντική, αποτελεί και μια διαδικασία περίπλοκη, που μπορεί να ελλοχεύει δυσάρεστες εκπλήξεις για κάποιον που δεν έχει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία επί του θέματος. Έτσι, η βοήθεια ενός ειδικού, αν και όχι υποχρεωτική, είναι σίγουρα αναγκαία.

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι δυσάρεστες εκπλήξεις στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω;

 • Προσπαθώντας να εξοικονομήστε κάποιο ποσό κάνοντας την διαδικασία μόνος σας, είναι πολύ πιθανό να βγείτε ζημιωμένος:

Αν δεν γίνει ορθός και ενδελεχής νομικός έλεγχος στο σήμα σας πριν κατατεθεί, είναι πολύ πιθανό η απόφαση του εξεταστή που θα δημοσιευτεί μετά από κάποιους μήνες να το απορρίψει. Και λέγοντας νομικό έλεγχο δεν εννοούμε μόνο τον έλεγχο για τυχόν ομοιότητα με ήδη κατοχυρωμένο σήμα, αλλά και έλεγχο όλων των σχετικών και απόλυτων λόγων απαραδέκτου όπως ορίζει ο νόμος, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από από κάποιον ειδικό, όπως έναν έμπειρο δικηγόρο εμπορικών σημάτων, ο οποίος διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και εξοικείωση με τις πρακτικές και τη νομολογία.

Απόρριψη του σήματος σας πρακτικά σημαίνει ότι χάνεται τα λεφτά του παραβόλου και πρέπει να προβείτε σε νέα κατάθεση, κάνοντας τη διαδικασία από την αρχή. Και αυτό πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει προλάβει κάποιος τρίτος να καταθέσει σήμα όμοιο ή παρόμοιο με το δικό σας στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει.

 • Να γίνει δεκτό το σήμα, αλλά να μην είναι επαρκώς προστατευμένο:

Παίρνοντας το ευτυχές σενάριο ότι το εμπορικό σήμα που καταθέσατε μόνοι γίνεται δεκτό, είναι πολύ πιθανό να μην είναι εν τέλει επαρκώς προστατευμένο. Η επιλογή των κατάλληλων κλάσεων σύμφωνα με την Ταξινόμηση της Νίκαιας και στη συνέχεια των κατάλληλων όρων για να περιγράψετε και να προστατεύσετε ουσιαστικά τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες σας είναι μια διεργασία που απαιτεί λεπτό χειρισμό και μεγάλη εμπειρία ώστε να είναι αποτελεσματική και εύκολα μπορεί να γίνουν λάθη ή παραλείψεις που θα αφήσουν εκτεθειμένο εν τέλει το σήμα σας.

Τέλος, σημαντικό πλεονέκτημα μας είναι επίσης ότι εξυπηρετούμε πελάτες από κάθε μεριά της Ελλάδας, και όχι μόνο, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία σας στον χώρο μας. Όλη η επικοινωνία, η συμβουλευτική και η διαδικασία είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν με εναλλακτικούς τρόπους, όπως πχ τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν το επιθυμείτε, είμαστε στη διάθεση σας για ραντεβού στον χώρο μας ή στο δικό σας.

Σε πόσο και ρο το σήμα μου θα είναι καταχωρημένο;

Από την στιγμή της πρώτης επικοινωνίας μας μέχρι την κατάθεση το διάστημα που μεσολαβεί είναι πολύ σύντομο. Πρακτικά αυτό σημαίνει από 2 έως 7 μέρες.

Από την κατάθεση μέχρι την δημοσίευση της απόφασης μεσολαβούν κατά προσέγγιση 3-4 μήνες.

Τέλος, η προθεσμία ανακοπής από κάποιον τρίτο μετά την δημοσίευση της απόφασης είναι 3 μήνες.

Χρονοδιάγραμμα καταχώρησης σήματος

Πόσο κοστίζει όλη η διαδικασία;

 1. ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ

Η απόδειξη πληρωμής του παραβόλου είναι ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κατάθεση του φακέλου σας. Το κόστος του παραβόλου είναι ανάλογο του αριθμού των κλάσεων που θα επιλεχθούν για την περιγραφή του προϊόντος ή/και της υπηρεσίας σας.

 • Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

100€ η πρώτη κλάση και 20€ κάθε επόμενη. Αν δηλαδή το σήμα σας αφορά προϊόντα ή υπηρεσίες που αντιστοιχούν σε μια κλάση, το ποσό του παραβόλου που θα πληρώσετε είναι 100€, αν αντιστοιχούν σε δύο 120€, σε τρεις 140€ κ.ο.κ.

 1. ΑΜΟΙΒΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Η αμοιβή του γραφείου μας για την κατοχύρωση εθνικού σήματος ανέρχεται από 250 έως 450€ (στη τιμή δεν περιλαμβάνεται Φ.Π.Α.). Στόχος μας είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στην καλύτερη δυνατή τιμή. Το ποσό αυτό καλύπτει το σύνολο της διαδικασίας κατοχύρωσης, από την αρχική μας επικοινωνία, το νομικό έλεγχο, την εξατομικευμένη συμβουλευτική, την προετοιμασία και κατάθεση του φακέλου σας, μέχρι και την ενημέρωσή σας για την δημοσίευση της απόφασης του εξεταστή.

Όχι έξτρα χρεώσεις στην διάρκεια της συνεργασίας μας!

Όχι άλλου τύπου κρυφές χρεώσεις!

Όχι εκπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας από μέρους μας!

Συνολικό κόστος κατοχύρωσης εθνικού σήματος

Είναι προστατευμένο το σήμα μου μετά την κατάθεση;

Όχι ακόμα. Με την κατάθεση το σήμα παίρνει αριθμό και ημερομηνία και προηγείται χρονικά από κάποιο τυχόν όμοιο που θα κατατεθεί αργότερα. Αφού το σήμα εξεταστεί και γίνει δεκτό από έναν από τους εξεταστές της Υπηρεσίας Σημάτων, ο νόμος δίνει μία προθεσμία σε οποιοδήποτε τρίτο με έννομο συμφέρον να ανακόψει την κατοχύρωση του σήματος σας. Με το πέρας άπρακτης της προθεσμίας αυτής, το σήμα σας πλέον προστατεύεται και εσείς απολαμβάνετε πλήρως το αποκλειστικό δικαίωμα του δικαιούχου.

Πόσο καιρό διαρκεί η προστασία του σήματος μου;

Η προστασία του σήματος διαρκεί για δέκα χρόνια (10) και αρχίζει από την επομένη της ημερομηνίας κατάθεσης, εφόσον το σήμα γίνει δεκτό.

Τι γίνεται μετά το πέρας της δεκαετίας;

Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο της προστασίας, μπορεί να υποβληθεί αίτηση ανανέωσης σήματος. Η ανανέωση θα ισχύει για άλλα 10 χρόνια και η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί ξανά μετά το πέρας της δεκαετίας. Ο νόμος δίνει επιπλέον προθεσμία ανανέωσης έξι (6) μηνών από την παρέλευση της δεκαετούς προστασία του σήματος με αυξημένο τέλος. Αν οι προθεσμίες παρέλθουν άπρακτες, ο δικαιούχος χάνει την προστασία, το σήμα διαγράφεται και είναι ελεύθερο προς κατοχύρωση πλέον από κάποιον τρίτο.

Σχεδιάγραμμα με την προστασία του κατοχυρωμένου σήματος

Ρίξτε μια ματιά στην προσφορά μας

Εάν δραστηριοποιείστε εντός ελληνικών συνόρων, η κατοχύρωση του εμπορικού σας σήματος θα γίνει σε εθνικό επίπεδο.

Κάντε τώρα ηλεκτρονικά την αγορά σας και κερδίστε την έκπτωση! 450.00   400.00

Το παραπάνω κόστος είναι άνευ Φ.Π.Α. και περιλαμβάνει:

 • Νομικό έλεγχο εμπορικού σήματος
 • Αναζήτηση των κατάλληλων κλάσεων
 • Υποβολή φακέλου στο αρμόδιο γραφείο και λήψη αριθμού σήματος
 • Παρακολούθηση της εξέλιξης του αιτήματος

Τα παράβολα δεν περιλαμβάνονται στην αμοιβή του γραφείου και διαμορφώνονται ως εξής.

Αν καταθέσουμε την αίτηση ηλεκτρονικά:

 • 100€ Παράβολο υπέρ του δημοσίου για τη πρώτη κλάση
 • 20€ Παράβολο υπέρ του δημοσίου για κάθε επόμενη κλάση

Αν καταθέσουμε αυτοπροσώπως την αίτηση στην Υπηρεσία Σημάτων:

 • 120€ Παράβολο υπέρ του δημοσίου για τη πρώτη κλάση
 • 20€ Παράβολο υπέρ του δημοσίου για κάθε επόμενη κλάση

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας στο πλησιέστερο γραφείο ή υποβάλετε την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας.

Η ομάδα μου και εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για το project σας.
Καλέστε μας τώρα στο 211 115 9758

Λουκής Στέφανος
CEO, slbl.gr

Θέλεις να έρθεις σε επαφή μαζί μας;