Κατοχύρωση Διεθνούς σήματος

Κατοχύρωση διεθνούς σήματος

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΗΜΑ – ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ

Η Διεθνής Καταχώριση Σήματος είναι μια διαδικασία που σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα.

Πώς;

Εφόσον οι δραστηριότητες σας εκτείνονται σε τρίτες χώρες, δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επιθυμείτε να κατοχυρώσετε το σήμα σας και σε αυτές, η Διεθνής Καταχώριση Σήματος σας επιτρέπει με κοινή αίτηση να αιτηθείτε προστασίας στις χώρες που επιθυμείτε μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσλάβετε ξεχωριστά δικηγόρο ή σύμβουλο σε κάθε μία χώρα που θέλετε να κατοχυρώσετε το σήμα σας ούτε να επικοινωνήσετε με τα εκάστοτε εθνικά γραφεία και να αγχωθείτε για τα γραφειοκρατικά ζητήματα που ορίζει η κάθε χώρα.

Πρέπει, βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε ότι το Διεθνές Σήμα δεν είναι ένα σήμα που ισχύει αυτόματα σε όλον τον κόσμο, αλλά αποτελεί δέσμη εθνικών σημάτων, καθένα από τα οποία αντιμετωπίζεται, καταρχήν, ως κατάθεση εθνικού σήματος στις χώρες που θα επιλέξετε.

Επικοινωνήστε με έναν από τα εξειδικευμένα μέλη της ομάδας μας και δείτε πώς θα προστατεύσετε το σήμα σας σε Διεθνές επίπεδο.

  • Σε ποιες χώρες μπορώ να προστατεύσω το σήμα μου με τη Διεθνή Κατοχύρωση;

Η Διεθνής Καταχώριση Σήματος διέπεται από τους όρους του Διεθνούς Συστήματος της Μαδρίτης που συνδιαμορφώνεται από τη Σύμβαση της Μαδρίτης (1891) και το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης (1989). Βάσει αυτής της Συνθήκης, δίνεται η δυνατότητα καταχώρισης ενός σήματος σε όσα από τα 78 κράτη-μέλη αυτής επιθυμεί ο αιτών. Ο δικαιούχος πρέπει απλά να καταθέσει μια και μόνο αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας  (WIPO).

 

Εκτός από τις Ευρωπαϊκές Χώρες, μπορεί, δηλαδή, κάποιος να επιλέξει να προστατεύσει το σήμα του μέσω του WIPO και στις κάτωθι χώρες:

Αλβανία Αλγερία Αντίγκουα Αρμενία Αυστραλία
Αζερμπαϊτζάν Μπαχρέιν Λευκορωσία Μπουτάν Βοσνία
Μποτσουάνα Κίνα Κροατία Κούβα Αίγυπτος
Γεωργία Γκάνα Ισλανδία Ιράν Ιαπωνία
Καζακστάν Κένυα Κιργιζία Λεσότο Λιβερία
Λιχτενστάιν Βόρεια Μακεδονία Μαδαγασκάρη Μολδαβία Μονακό
Μογγολία Μαυροβούνιο Μαρόκο Μοζαμβίκη Ναμίμπια
Ολλανδικές Αντίλλες Βόρεια Κορέα Νορβηγία Ομάν Ρωσική Ομοσπονδία
Αγία Τομέ και Πρίνσιπε Σαν Μαρίνο Σερβία Σιέρα Λεόνε Σιγκαπούρη
Νότια Κορέα Σουδάν Σουαζιλάνδη Ελβετία Συρία
Τατζικιστάν Τουρκία Τουρκμενιστάν Ουκρανία ΗΠΑ
Ουζμπεκιστάν Βιετνάμ Ζάμπια

 

  • Ποια είναι η διαδικασία;

Αρχικά, βασική προϋπόθεση για την Διεθνή κατοχύρωση αποτελεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον κατάθεση εθνικού σήματος στην Ελλάδα ή να έχει γίνει μια Ευρωπαϊκή κατοχύρωση σήματος. Το Διεθνές Σήμα, ουσιαστικά, θα επεκτείνει την προστασία των παραπάνω.

Στην συνέχεια, πρέπει να κατατεθεί σχετικός φάκελος στην Υπηρεσία Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (ή στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ο οποίος από εκεί θα μεταβιβαστεί στο Διεθνές Γραφείο Σημάτων εντός προθεσμίας 2 μηνών. Ημερομηνία καταχώρισης του Διεθνούς Σήματος λογίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της διεθνούς αίτησης στην Υπηρεσία Σημάτων.

Εφόσον το Διεθνές σας Σήμα εγκριθεί, μπορείτε να ζητήσετε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επεκταθεί η προστασία του και σε άλλες χώρες, που δεν είχατε συμπεριλάβει εξαρχής στην αίτησή σας. 

Από την ημερομηνία κατάθεσης και για 5 ακόμα μήνες, η διεθνής καταχώριση παραμένει εξαρτημένη από το σήμα της χώρας βασικής κατάθεσης και, κατά συνέπεια, όποια μεταβολή καταχωρίζετε στην αρμόδια Υπηρεσία σχετικά με το σήμα σας επιφέρει τις αντίστοιχες συνέπειες και στη διεθνή καταχώριση. Μετά την παρέλευση της 5ετίας, όμως, το διεθνές σήμα ανεξαρτητοποιείται και οι μεταβολές πρέπει να καταχωρίζονται ξεχωριστά.

  • Ποιο είναι το κόστος των παραβόλων ;

Το παράβολο για τον έλεγχο και τη διαβίβαση της διεθνούς αίτησης ανέρχεται σε 15€. Το βασικό τέλος της αίτησης για το Διεθνές Σήμα ανέρχεται στο ποσό των 653 ελβετικών φράγκων, δηλαδή περίπου 618€, για ασπρόμαυρο σήμα ή 903 ελβετικών φράγκων, δηλαδή περίπου 855€, για έγχρωμο σήμα. Τέλος, η εκάστοτε χώρα, στην οποία θέλετε να προστατεύσετε το σήμα σας, μπορεί να ορίζει κάποια ατομικά ή συμπληρωματικά τέλη.

  • Ποιος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της αίτησης;

Την αίτηση ελέγχει αρχικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), προκειμένου να καταχωρίσει το σήμα σας στο μητρώο του, και, στη συνέχεια, τη διαβιβάζει προς έλεγχο στα αρμόδια γραφεία κάθε χώρας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστός έλεγχος και θα κριθεί αν θα γίνει δεκτή η αίτηση στη δική τους επικράτεια, βάσει της εθνικής τους νομοθεσίας.

  • Πόσο διαρκεί η προστασία του Διεθνούς Σήματος;

H διάρκεια προστασίας του Διεθνούς Σήματος είναι 10 χρόνια και μπορείτε να το ανανεώσετε όσες φορές επιθυμείτε χωρίς περιορισμό.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας στο πλησιέστερο γραφείο ή υποβάλετε την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας.

Η ομάδα μου και εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για το project σας.
Καλέστε μας τώρα στο 211 115 9758

Λουκής Στέφανος
CEO, slbl.gr

Θέλετε να κατοχυρώσετε το σήμα σας στη διεθνή αγορά;